5 tips voor officials rond racisme, homofobie en seksisme

Op dinsdag 5 oktober organiseerden we samen met de Vlaamse Sportfederatie een panelgesprek in het kader van de Week van de Official. Het panel behandelde de thema’s racisme, homofobie en seksisme. Enkel vragen die aan bod kwamen: hoe kan je als official omgaan met gevallen van racisme, homofobie en seksisme, hoe kan je reageren en waarom is dat belangrijk?
Een samenvatting van het panelgesprek en een overzicht van onze 5 tips voor officials lees je hier.
Het gesprek werd in goeie banen geleid worden door Aster Nzeyimana. De panelleden waren :
- Zelfa Madhloum: Zelfa is al van haar 16de scheidsrechter in het jeugdvoetbal. Als vrouw met een migratieachtergrond heeft zij ervaringen met meerdere van de thema’s. Begin dit jaar mocht zij ook al haar ervaring delen in het Canvas programma FC United.
- Mariam El Osri: Mariam is procesbegeleider diversiteit en inclusie bij Atlas Integratie en Inburgering Antwerpen. Zij is meer dan 20 jaar actief in de sector. Vanuit haar functie heeft zij een brede expertise opgebouwd rond racisme en discriminatie. Zij begeleidt organisaties rond het ontwikkelen van een non-discriminatiebeleid. Daaronder valt ook het geven van vormingen rond ‘Effectief reageren op discriminerende uitspraken’.
- Bart Rogé: Bart is directeur van Demos, een organisatie die onder meer sportorganisaties ondersteunt bij sociale en demografische uitdagingen. Demos probeert professionals te versterken om uitdagingen aan te gaan en verrijkt beleid en praktijk als kenniscentrum.
- Imke Courtois: Imke was jarenlang voetbalster bij Standaard Luik en de Red Flames. Daarnaast doctoreerde Imke aan de KU Leuven en is zij bekend van haar voetbalanalyses op Sporza. Als vrouw in het voetbal heeft zij heel ervaring met de drempels voor vrouwen in het voetbal en de negatieve reacties die daarbij kunnen komen.
- Matthias De Roover: Matthias is woordvoerder en ambassadeur van Wel Jong Niet Hetero.