Week Gezond en Ethisch Sporten: een terugblik

Van 26 tot en met 29 februari stond alles in het teken van gezond en ethisch sporten. Op maandag 26 en donderdag 29 februari organiseerden we ‘s avonds onze tweeledige online opleiding tot club-API. In totaal leidden we afgelopen week 145 club-API’s op. Hiervoor schakelden we 5 lesgevers in. Zo konden we zorgen voor voldoende interactie en uitwisseling. Op dinsdag 27 en woensdag 28 februari organiseerden we samen met Gezond Sporten ons congres in Leuven. Het thema van de tweedaagse was ‘hoe breng je gezond en ethisch sporten tot in de sportclub’.

We openden het congres met twee keynotes: Erik van Haaren van Centrum Veilige Sport Nederland lichtte toe hoe ze in Nederland grensoverschrijdend gedrag in de sport aanpakken. Longarts Marc Noppen benadrukte dat een shift naar preventieve zorg noodzakelijk is zodat onze gezondheidszorg niet langer vooral ziekenzorg is. Nadien volgende enkele discussietafels waarbij we de deelnemers lieten nadenken over volgende thema’s:

  • Gezond en ethisch sporten in elke trainersopleiding
  • Opgeleide club-API’s in elke sportclub met een jeugdwerking
  • Sportmedisch geschiktheidsonderzoek

In de namiddag konden de deelnemers kiezen uit sessies rond goed bestuur, gezonde eetcompetenties, crisiscommunicatie en doping.

Op woensdag hadden we weer heel wat interactieve sessies voorzien. Van inclusie tot blessurepreventie, van omstandersgedrag tot ouderparticipatie, van gender tot sterke club-API’s. De deelnemers kunnen met de praktische tools en tips aan de slag om zo de sport veilig en positief te maken.

We kunnen terugblikken op een geslaagde week!

Enkele quotes van deelnemers:

Sterke keynote van Marc Noppen! Heldere inzichten, en een hart onder de riem voor onze sector.

Ons rugzakje werd gevuld met heel wat nuttige info, bruikbare tools en inspiratie.

Complexe thema’s werden sterk gebracht!

De deelnemers voelden de relevantie en kwamen zelf met voorbeelden/struikelpunten uit de praktijk.