Toolkit grensoverschrijdend gedrag voor sportclubs

De toolkit grensoverschrijdend gedrag (GG) helpt sportclubbesturen bij het voorkomen en aanpakken van grensoverschrijdend gedrag in de sport.

De toolkit bestaat uit 6 stappen en per stap zijn er een aantal ondersteunende instrumenten. Afhankelijk van de capaciteit en het engagement binnen jouw club kan je basisacties nemen, iets meer doen of een totaalaanpak uitwerken.

De aparte instrumenten kan je hieronder per stap downloaden.

TIP: Is jouw sportclub aangesloten bij een erkende sportfederatie? Informeer zeker bij hen voor ondersteuning bij het implementeren van de verschillende stappen.

Wil je graag nog wat meer info over het thema en over de drie pijlers van een goed beleid (reactie-, preventie- en kwaliteitsbeleid)? Bekijk dan zeker onderstaande video’s:

Zet grensoverschrijdend gedrag op de agenda van het clubbestuur door het gesprek aan te gaan op basis van de cases uit ons Vlaggensysteem en de sportspecifieke cases op grenswijs.be.

Voer daarnaast een zelfscan van het clubbeleid uit. Vul onze vragenlijst in en ontvang een adviesrapport op maat van je club.

Doe je iets meer, voer dan ook een risicoanalyse uit.

Ga je voor de totaalaanpak? Stel dan een clubvisie grensoverschrijdend gedrag op.

Om je hierbij te ondersteunen voorzien we enkele templates. Download ze hier:

Zoek een Club-API (aanspreekpersoon integriteit) en geef die een mandaat. We maakten een profielomschrijving op die je kan gebruiken.

Laat de club-API onze bijscholing “Aan de slag als Aanspreekpersoon Integriteit in jouw sportclub (Club-API)” volgen. De club-API ontvangt dan ook onze handleiding voor club-API’s. Zorg dat de club-API goed bekend is in de club. Hieronder vind je enkele tips!

Ga je voor het totaalpakket? Werk dan samen met andere club-API’s door terugkomdagen en intervisiemomenten mee te volgen. Check hiervoor het aanbod bij jouw sportfederatie.

Bepaal voor welke doelgroepen je een gedragscode opmaakt. Je kan hieronder enkele templates downloaden.

Doe je graag iets meer? Vertaal de gedragscodes eens in een laagdrempelige vorm. Bekijk hieronder het voorbeeld van Basketbal Vlaanderen en onze korte versies.

Ga je voor het totaalpakket? Veranker de gedragscodes in het huishoudelijk reglement. Je leest enkele tips over de implementatie van de gedragscodes via de download hieronder.

Wil je graag begeleiding bij het opstellen van je gedragscode? Bekijk dan zeker onze opleiding.

Bespreek het handelingsprotocol en maak het specifiek voor jouw sportclub. Je kan hieronder heel wat downloads vinden die je hierbij kunnen ondersteunen.

Wil je iets meer doen? Stel dan proactief een noodteam samen. Je kan hieronder een profielomschrijving downloaden.

Ga je voor het totaalpakket? Stem proactief af met een lokale arts/de politie/…

Licht de gedragscode toe aan je vrijwilligers en laat ze hen de gedragscode ondertekenen.

Doe je graag iets meer? Check de referenties van de vrijwilligers en voer een kennismakingsgesprek.

Werf je nieuwe trainers aan (zowel vrijwilligers, freelancers als medewerkers)? Dan ben je verplicht om hun uittreksel strafregister op te vragen. Meer info vind je hier.

Maak je beleid rond grensoverschrijdend gedrag bekend via je website, nieuwsbrief, sociale media… Hieronder kan je een voorbeeldtekst downloaden.

Plaats de ‘knop 1712‘ op de website. Meer info en downloads vind je hier.

Doe je graag iets meer? Verspreid dan een brief of info- of welkombrochure. Hieronder kan je voorbeelden downloaden.

Ga je voor het totaalpakket? Organiseer dan eens een infoavond en bijscholing voor je trainers, sporters, ouders… Meer info lees je hier.

 

Wat kan en wil jouw sportclub doen?BasisIets meerTotaalaanpak
1. Maak GG bespreekbaar Zet GG op de agenda van het clubbestuurMaak een risicoanalyseStel een clubvisie GG op
2. Stel een Club-API aan Zoek een club-API en geef mandaat- Bijscholing club-API
- Maak de club-API bekend
Werk samen met andere club-API's
3. Implementeer gedragscodes - Bepaal doelgroepen
- Bespreek gedragscodes
Vertaal gedragscodes in laagdrempelige vormVeranker in huishoudelijk reglement
4. Integreer een handelingsprotocol Bespreek handelingsprotocol en maak specifiekStel proactief een noodteam samenStem proactief af met lokale arts/politie/...
5. Bepaal een aanwervingsbeleid voor vrijwilligers - Uittreksel strafregister opvragen
- Gedragscode toelichten en ondertekenen
Kennismakingsgesprek voerenReferenties checken
6. Informeer en verspreid Online: nieuwsbrief, website, sociale media ...Info- of welkombrochure - Infoavond voor trainers, ouders, leden
- Bijscholing voor trainers, bestuurders

Doelgroep(en) voor deze tool:

Sportclubs

Deze tool behoort tot het thema: Grensoverschrijdend gedrag

Wat doe je als een trainer zijn sporters laat doortrainen met een blessure? Hoe reageer je als er zich pestgedrag voordoet binnen je sportgroep? Wat als een atleet een eetstoornis ontwikkelt door de vele opmerkingen van de coaches over zijn/haar gewicht? Hoe reageer je als een sporter foto’s heeft genomen van de meisjes onder de douche?

Uit onderzoek (2014) blijkt dat 13% van de bevraagde volwassenen in hun kindertijd minstens één ervaring hadden met fysiek grensoverschrijdend gedrag in een sportomgeving. 39% kreeg minstens één keer te maken met psychisch grensoverschrijdend gedrag en 17% met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Binnen de topsportcontext liggen de cijfers nog hoger. Deze cijfers tonen aan dat het belangrijk is om preventief in te zetten op de aanpak van grensoverschrijdend gedrag en daarnaast dit ook tijdig te herkennen om erger te voorkomen.