Sport met grenzen op jongerenmaat

Kinderen en jongeren zijn continu bezig hun eigen grenzen en die van anderen te ontdekken. Dit doen ze thuis, op school, in de jeugdbeweging, maar evengoed ook in de sportclub, op sportkamp of tijdens een sportstage. Dat gaat niet altijd even makkelijk. Aangeven waar jouw grens ligt, reageren op grenzen van een ander, … Onze nieuwe tool ‘Sport met Grenzen op Jongerenmaat’ helpt jonge sporters om hiermee aan de slag te gaan.
Meestal is het seksueel gedrag dat jongeren stellen of meemaken oké. Soms kan het echter ook grensoverschrijdend zijn. Om te bepalen of een (seksuele) situatie oké is of niet gebruiken we de 6 criteria van het ‘Sport Met Grenzen Vlaggensysteem’. Door middel van de oefeningen in deze werkvormen worden jongeren zich meer bewust van de criteria. Zo willen we ervoor zorgen dat zij beter leren inschatten of een situatie al dan niet grensoverschrijdend is.
Met deze tool stimuleren en ondersteunen we jonge sporters (12-18 jaar) om:
- na te denken over wat ze oké vinden en wat niet
- na te denken over hoe te reageren op situaties die ze al dan niet oké vinden
- te praten over individuele verschillen rond hoe ze situaties beleven
- te weten waar ze terecht kunnen met vragen, problemen of klachten.
Wanneer kan deze tool gebruikt worden?
Als activiteit op sportstages of sportkampen, in de topsportschool of als extra activiteit voor of na een training.
Wie kan ermee aan de slag?
De ideale personen om in de sportclub met deze tool aan de slag te gaan zijn Aanspreekpersonen Integriteit (API’s). Ook andere personen in de sportclub (trainers, bestuurders, ouders, …) die graag dit thema onder de aandacht willen brengen bij jonge sporters kunnen dit begeleiden. Kennis over het vlaggensysteem kan je helpen om dit goed aan te pakken. In dit document vind je nog enkele tips om op een goede manier aan de slag te gaan met de tool.
Bestellen?
Je kan het pakket Sport met Grenzen op Jongerenmaat aankopen of kiezen voor het duo-pakket met ook een exemplaar van het Vlaggensysteem.
Bekijk deze video
Met dank aan:

Deze tool behoort tot het thema: Grensoverschrijdend gedrag
Wat doe je als een trainer zijn sporters laat doortrainen met een blessure? Hoe reageer je als er zich pestgedrag voordoet binnen je sportgroep? Wat als een atleet een eetstoornis ontwikkelt door de vele opmerkingen van de coaches over zijn/haar gewicht? Hoe reageer je als een sporter foto’s heeft genomen van de meisjes onder de douche?
Uit onderzoek (2014) blijkt dat 13% van de bevraagde volwassenen in hun kindertijd minstens één ervaring hadden met fysiek grensoverschrijdend gedrag in een sportomgeving. 39% kreeg minstens één keer te maken met psychisch grensoverschrijdend gedrag en 17% met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Binnen de topsportcontext liggen de cijfers nog hoger. Deze cijfers tonen aan dat het belangrijk is om preventief in te zetten op de aanpak van grensoverschrijdend gedrag en daarnaast dit ook tijdig te herkennen om erger te voorkomen.