Spotlight Sportieq: de 5 A’s van Sensoa

We zetten graag inspirerende voorbeelden, interessante weetjes en goede methodes in de kijker. Deze keer de 5 A’s van Sensoa, mooi in beeld gebracht door studenten van de VUB.

Om de drempel om te reageren op grensoverschrijdend gedrag te verkleinen ontwikkelde Sensoa de 5 A’s: vijf manieren om als omstander te reageren wanneer je iets ziet gebeuren dat niet oké is.

  • Anderen betrekken: Spreek een andere omstander aan die het ook ziet gebeuren: een verantwoordelijke, je vrienden of iemand anders.
  • Afleiding creëren: Haal de aandacht weg van wat aan het gebeuren is door bijvoorbeeld tussen de mensen te gaan dansen of iets te laten vallen.
  • Afzonderen: Haal het slachtoffer fysiek weg. Vraag bijvoorbeeld: Hey, ik vind de toiletten niet, kan je mij de weg wijzen.
  • Aanspreken: Spreek het slachtoffer aan, doe alsof je hem/haar kent en zeg dat het al lang geleden is dat je hem/haar gezien hebt. Je kan de persoon ook aanspreken, maar dat is misschien makkelijker als het iemand is die je zelf kent. Als het iemand is die je niet kent, kan je iemand anders aanspreken.
  • Aanwezig blijven: Blijf de situatie in het oog houden en bied achteraf hulp.

 

Meer informatie vind je op de website van Sensoa.

In het kader van een Europees project van Plan International in samenwerking met o.a. de VUB maakten de studenten Lichamelijke Opvoeding en Sportwetenschappen een video waarin de 5 A’s worden getoond aan de hand van een concrete situatie. Bekijk (en deel) de video via Instagram of hieronder.