De Canadese voetbalploeg Brams United heeft een beleid rond de inclusie van gender- en seksediverse personen uitgewerkt. Het document is beschikbaar in het Engels.
voorbeeld
Charter en kennisbouwstenen
De Berlijnse sportorganisatie Seitenwechsel ontwikkelde een charter en kennisbouwstenen rond de inclusie van trans, intersekse en non-binaire personen in de sport. De documenten zijn zowel in het Duits als in het Engels beschikbaar.
Project LGBTQI+ in sport
Out For The Win en de sportsector slaan de handen in elkaar om samen te werken aan een meer inclusieve sportcontext voor gender en seksediverse personen. Gender- en seksediverse personen vinden moeilijk hun weg in de meestal strikt opgedeelde sportwereld. Ze komen regelmatig in aanraking met discriminatie en onveilige situaties, waardoor ze sportcontexten liever vermijden….
Verhalen Out for the Win
Out for the Win zet zich in om holebi, transgender, queer en intersekse personen in de sport te normaliseren en jonge sporters de kracht geven zich goed te voelen in hun eigen vel. Op de website verzamelt Out for the Win verhalen van LGBTIQ+ sporters.
Genderdispensatieregeling Voetbal Vlaanderen
Voetbal Vlaanderen ontwikkelde de genderdispensatieregeling om iedereen zo lang mogelijk op zijn/haar niveau te laten spelen en dit in combinatie met een faire en integere competitie.
Come Together
In 2021 lanceerden de KBVB, Voetbal Vlaanderen en ACFF het actieplan Come Together. Aan de hand van verschillende acties willen ze discriminatie, racisme, homofobie en andere vormen van ongelijkheid uit de wereld helpen.
OneLove campagne
Met de OneLove campagne droeg het Nederlandse voetbal in 2020 de boodschap uit dat discriminatie geen plaats heeft in het voetbal. De campagne is één van de twintig onderdelen van het actieplan ‘Ons voetbal is van iedereen’ om racisme en discriminatie in het voetbal aan te pakken.
Index of Top Policies and Practices
De ‘Index of Top Policies and Practices’ werd opgemaakt in het kader van het Erasmus+ EQUIP project en verzamelt goede praktijken in de sport gelinkt aan de thema’s gender, seksuele oriëntatie, G-sport, socio-economische status en racisme en etnisch-culturele discriminatie. De goede praktijken zijn divers en gaan over participatie, representatie in het bestuur, coaching… Het gaat…
Taskforce Gymfed
Naar aanleiding van een rapport naar grensoverschrijdend gedrag in de gymnastiek richtte de Gymfed een taskforce op. Deze taskforce is verantwoordelijk voor het uitwerken van concrete acties om grensoverschrijdend gedrag in de gymnastiek te voorkomen.
SPORT RESPECTS YOUR RIGHTS
‘Sport respects your rights’ is een project van de Europese Unie om seksueel geweld en misbruik tegen te gaan. Jonge sporters kregen een platform om de bewustwording bij medesporters en de bredere sportomgeving te doen groeien. Dit gaf hen de kracht om als ambassadeurs van de sociale verandering in gang te zetten.