Doeboek helpt jonge sporters een vuist te maken tegen pesten (2021)

Het doeboek ‘Time-Out tegen Pesten’ leert jonge sporters (10 tot 12 jaar) om te praten over pesten. Olympisch kampioene Nina Derwael en parkouratleet en Ketnetheld Nico Vanhole zijn de fiere TOP-coaches van het doeboek. Hun stripfiguren begeleiden sportende kinderen doorheen het doeboek.

Aan de hand van leuke stripverhalen, nuttige tips en spelletjes leren jonge sporters nadenken en praten over pesten. Kinderen kennen niet altijd het verschil tussen plagen en pesten. Het doeboek legt dit op een laagdrempelige manier uit. Het sensibiliseert kinderen om zelf geen pestgedrag te stellen en geeft tips over hoe te reageren wanneer ze zien dat iemand gepest wordt. Verder bevat het een heleboel sportieve oefeningen, gezonde recepten, een zoekplaat en een sportief ganzenbord. Sommige activiteiten kan het kind alleen doen, andere spelletjes zijn bedoeld om samen met teamgenoten, ouders of vrienden te spelen. Door samen te spelen en te sporten, leren kinderen elkaar beter kennen, wat pestgedrag tegen gaat.

Quote Nina Derwael:

“Pesten, zowel binnen als buiten de sport, kan echt niet. Daarom zet ik graag mee mijn schouders onder dit doeboek. Elk kind moet zich goed kunnen voelen bij het beoefenen van zijn of haar favoriete sport!”

Quote Nico Vanhole:

“Ik vind dat iedereen moet kunnen sporten in een omgeving waarin die zich veilig voelt. Alleen op die manier kan je vooruitgang maken, jezelf 100% ontplooien en plezier hebben!”

Quote minister van Sport Ben Weyts:

“Pestgedrag kunnen we nergens tolereren, ook niet in de sport”, zegt Vlaams minister Ben Weyts. “Initiatieven zoals dit doeboek tegen pesten, waar ook gekende sporters zich achter scharen, zijn dan ook belangrijk. Het helpt kinderen om te praten over een voor hen vaak moeilijk onderwerp en het leert hen hoe ermee om te gaan.”

Meer informatie over het doeboek via: www.ethischsporten.be/doeboek