Nieuw: Sport met grenzen op Jongerenmaat

Begin maart lanceerden we onze nieuwe tool: Sport met grenzen op Jongerenmaat. Met onze nieuwe tool willen we jongeren op een laagdrempelige manier laten praten en nadenken over grensoverschrijdend gedrag, zodat ze het leren herkennen en het indien nodig kunnen melden. De lancering bleef alvast niet onopgemerkt. VRT Nieuws bracht het in het radiojournaal en publiceerde een uitgebreid artikel op hun website. Je leest het hier!

Jongeren leren omgaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport. Het vlaggensysteem op jongerenmaat

Kinderen en jongeren zijn continu bezig hun eigen grenzen en die van anderen te ontdekken. Dit doen ze thuis, op school, in de jeugdbeweging, maar evengoed ook in de sportclub, op sportkamp of tijdens een sportstage. Dat gaat niet altijd even makkelijk. Aangeven waar jouw grens ligt, reageren op grenzen van een ander, … Onze nieuwe tool ‘Sport met Grenzen op Jongerenmaat’ helpt jonge sporters om hiermee aan de slag te gaan. Deze tool is ontwikkeld op basis van het Vlaggensysteem van Sensoa en is door het Centrum Ethiek in de Sport vertaald naar de sportsector.

De doelgroep is 12- tot 18-jarige sporters.

Met deze tool stimuleren en ondersteunen we jonge sporters om:

  • na te denken over wat ze oké vinden en wat niet;
  • na te denken over hoe te reageren op situaties die ze al dan niet oké vinden;
  • te praten over individuele verschillen rond hoe ze situaties beleven;
  • te weten waar ze terecht kunnen met vragen, problemen of klachten.

Meestal is het seksueel gedrag dat jongeren stellen of meemaken oké. Soms kan het echter ook grensoverschrijdend zijn. Om te bepalen of een (seksuele) situatie oké is of niet gebruiken we de 6 criteria van het ‘Sport Met Grenzen Vlaggensysteem’. Door middel van de oefeningen in deze werkvormen worden jongeren zich meer bewust van de criteria. Zo willen we ervoor zorgen dat zij beter leren inschatten of een situatie al dan niet grensoverschrijdend is.

Wanneer kan deze tool gebruikt worden?

Als activiteit op sportstages of sportkampen, in de topsportschool of als extra activiteit voor of na een training.

Wie kan ermee aan de slag?

Iedereen die in de sportclub (of sportfederatie/sportdienst) rond dit thema wil werken met jongeren: club-API’s, trainers, ouders, sportclubbestuurders,…

Hoe kan je ‘Sport met Grenzen op Jongerenmaat’ bestellen?

Surf naar https://www.skribis.be/nl/professioneel/sport-met-grenzen-op-jongerenmaat.html.

1 exemplaar kost 22 euro. Vanaf 20 exemplaren krijg je €5 korting.

Het is nu ook mogelijk zowel het ‘Sport met Grenzen – vlaggensysteem’ als ‘Sport met Grenzen op Jongerenmaat’ samen aan te kopen mét korting. Dan betaal je voor beide pakketten samen 48 ipv 50 euro: https://www.skribis.be/nl/professioneel/pakket-sport-met-grenzen.html.

Wil je als sportdienst of sportfederatie graag dat wij zorgen voor de verzending naar je sportclubs? Dat kan!

Stuur een mailtje met je bestelling naar info@ethischsporten.be met de adressenlijst van je sportclubs, en wij zorgen dat ze ter plekke geraken.