#kijknietweg bij grensoverschrijdend gedrag in de sport

Mentale en fysieke mishandeling bij gymnasten, seksueel grensoverschrijdend gedrag en misbruik… de voorbije maanden en jaren kwamen verschillende gevallen van grensoverschrijdend gedrag in de sportsector aan het licht. Omdat taboes, schuld, schaamte en angst een grote rol spelen, ervaren slachtoffers en omstaanders vaak barrières om de stap te zetten naar hulpverlening.

Daarom lanceert één van onze belangrijkste partners, Hulplijn 1712, een campagne over grensoverschrijdend gedrag in de sportsector. Centrale boodschap: kijk niet weg en contacteer hulplijn 1712 als je vragen hebt over grensoverschrijdend gedrag. Tijdens de campagne richt 1712 zich in de eerste plaats op omstaanders van psychisch, lichamelijk en seksueel grensoverschrijdend gedrag.

“Omstaanders van geweld spelen een belangrijke rol bij de aanpak van grensoverschrijdend gedrag.”, aldus Wim Van de Voorde, coördinator van hulplijn 1712. “Ze kunnen het slachtoffer ondersteunen of contact opnemen met 1712. Ze kunnen ook bijdragen tot een klimaat in de sportclub waar niet wordt weggekeken van het probleem.”