Goede praktijk: ethiek in beeld gebracht door Badminton Vlaanderen

We zetten graag goede praktijken uit de sportsector in de kijker. Zo werkt Badminton Vlaanderen aan illustraties die ethische thema’s duidelijk in beeld brengen. Waarom en hoe? Dat vragen we aan Pieter-Jan Caestecker, directeur van Badminton Vlaanderen.

Waarom wilden jullie deze illustraties maken? Voor wie zijn ze bedoeld?

We willen onze gedragscodes op een frisse en duidelijke manier overbrengen aan al onze leden met behulp van duidelijke en begrijpbare visuals. Op dit moment hebben we twee afbeeldingen gedigitaliseerd, één voor sportouders en één voor API’s.

De illustratie voor sportouders is bedoeld voor sportouders, spelers, bestuurders en club-API’s, terwijl de afbeelding voor API’s gericht is op onze API’s, bestuurders en leden. Zo weten alle betrokkenen precies wat er van hen verwacht wordt.

Jullie hebben nu illustraties voor sportouders en API’s. Willen jullie er nog meer maken?

Ja, we willen elk jaar twee illustraties digitaliseren. We plannen er nog te maken rond officials, trainers, spelers en bestuurders. De bedoeling is om deze illustraties in onze campagnes steeds te laten terugkomen.

Nemen jullie nog andere initiatieven om ethiek in de sport naar de sporter te krijgen?

Naast deze illustraties zijn we uiteraard ook bezig met andere acties. Zo maakten we tijdens de afgelopen Week tegen Pesten een video met als titel ‘Wij kiezen kleur tegen pesten, maar kiezen geen kleur in het badminton’. In november organiseren we een uitwisselingsmoment voor onze club-API’s. Zo kunnen ze elkaar beter leren kennen en kunnen we onze nieuwe projecten rechtstreeks aan hen voorstellen.

We gaan ook aan de slag met een integriteitslabel om onze clubs te belonen voor hun inzet omtrent het ethisch sporten. De clubs met zo’n label ontvangen van ons verschillende ondersteuningsmaatregelen omtrent ethisch sporten, zoals bijvoorbeeld de opleiding moeilijke gesprekken die jullie aanbieden, ondersteuning bij het uitwerken van een beleid of bepaalde toolkits. We bieden ook een club-API pakket aan bestaande uit gestandaardiseerde documenten, formulieren en gedragscodes waarmee de club aan de slag kan.

Hebben jullie tips voor andere federaties die hiermee aan de slag willen?

Durf vooral jullie eigenheid te benadrukken. Elke sport heeft zijn specifieke kenmerken. Neem deze zeker mee in de het ontwikkelen van nieuwe content! Zowel wij als het Centrum Ethiek in de Sport staan altijd paraat om de verschillende federaties mee te ondersteunen in dit proces.

Dat kunnen wij alleen maar beamen!