Goede praktijk: Check your #RugbyAttitude

We zetten graag goede praktijken uit de sportsector in de kijker. Deze maand nemen we een kijkje bij Rugby Vlaanderen. Rugby Vlaanderen draagt Fair Play hoog in het vaandel. Om de fair play attitude ook op het veld te behouden lanceerde Rugby Vlaanderen de campagne #RugbyAttitude. A hooligans game, played by gentle(wo)men.

Sporttechnisch medewerker Koen Van den Elsen vertelt er meer over.

Welke initiatieven nemen jullie rond fair play?

Eigenlijk draait onze hele competitie rond 5 grote waarden: discipline, respect, integriteit, passie en solidariteit. Elke wedstrijd eindigt met het maken van een gang voor de andere ploeg waar we elkaar bedanken voor de zalige wedstrijd en omgekeerd. Dit vanaf de U8 tot en met de veteranen. Daarnaast hebben we een algemeen respect voor de official. Via onze actie #RugbyAttitude willen we deze waarden ook naar de buitenwereld toe te tonen. We werken hiervoor met een charter en een banner voor op Facebook. Deze toont dat jij Rugby Attitude steunt en ook het charter om deze regels na te leven ondertekende.

Zien jullie al positieve effecten van deze initiatieven?

We zien dat er steeds meer mensen naar onze sport komen omwille van deze ruime vorm van respect. De verbondenheid binnenin onze community is enorm sterk en iedereen spreekt een uniforme taal op en naast het veld.

Hoe hebben jullie de clubs gemotiveerd om hiermee aan de slag te gaan?

Dit was eigenlijk redelijk makkelijk. We hebben het charter gevisualiseerd door middel van een banner op Facebook. Zo kan je jouw profielfoto gemakkelijk aanpassen en je clubliefde en steun voor het charter met de waarden betuigen. Hiermee werden zowel jong en oud enorm bereikt.

Hebben jullie tips voor andere federaties die rond het thema fair play willen werken?

Maak het begrip toegankelijk, zoek wat fair play in jouw sport uniek maakt en ga er mee aan de slag. Fair play is een eeuwenoud begrip, steek het in een nieuw jasje en het wordt weer hip.

Bedankt Koen!