Gebruik onze voorbeeldgedragscodes!

Wil je een gedragscode opmaken voor jouw sportorganisatie, maar weet je niet goed hoe hieraan te beginnen? Laat je inspireren door onze voorbeeldgedragscodes die we uitwerkten voor sportclubbestuurders, sporters, trainers, topsporttrainers en stafleden.

We werkten zowel een korte als lange versie uit die je als sportorganisatie kan overnemen en aanpassen naar jouw specifieke sportcontext. De korte versie vat de belangrijkste gedragsregels samen voor elke doelgroep en gebruik je vooral om te communiceren (vb. op je website, via een nieuwsbrief, in een infoblad, affiche, tijdens een infomoment,…). Deze vertrekken vanuit een positieve insteek en geven weer waar jullie voor willen staan én gaan als sportorganisatie.

De uitgebreide versies kan je als bijlage toevoegen aan je intern reglement. Deze leggen in detail vast welk gedrag jullie verwachten binnen jullie sportorganisatie en welk gedrag niet gepast is. Je kan deze aan het begin van het seizoen laten ondertekenen door jullie leden, trainers en bestuurders. Een gedragscode zorgt op die manier voor een duidelijk kader voor iedereen en legt de grenzen vast die jullie willen respecteren binnen de organisatie. Je kan hier ook op terugvallen als er eens iets misloopt in de sportorganisatie.

Voorbeeldgedragscodes downloaden