grensoverschrijdend gedrag

Sport met Grenzen

Wat doe je als een trainer zijn sporters laat doortrainen met een blessure? Hoe reageer je als er zich pestgedrag voordoet binnen je sportgroep? Wat als een atleet een eetstoornis ontwikkelt door de vele opmerkingen van de coaches over zijn/haar gewicht?

Uit onderzoek (2021) blijkt dat drie op de vier jeugdsporters te maken kreeg met grensoverschrijdend gedrag in de sportclub. Binnen de topsportcontext liggen de cijfers nog hoger. Deze cijfers tonen aan dat het belangrijk is om preventief in te zetten op de aanpak van grensoverschrijdend gedrag en daarnaast dit ook tijdig te herkennen om erger te voorkomen.

 

In deze vorming gaan we dieper in op de verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag. Via het grenswijssysteem maak je een ernstinschatting van een situatie aan de hand van zes criteria om vervolgens op een goede manier te reageren ten aanzien van het grensoverschrijdend gedrag. We leren je tijdens de vorming op een praktische manier het grenswijssysteem hanteren en gaan ook dieper in op de online tool www.grenswijs.be.

Deze vorming moet je volgen vooraleer je kan starten met de Club-API vorming.

De doelstellingen van deze vorming zijn de volgende:

  • Weten wat grensoverschrijdend gedrag is, wat de risicofactoren zijn en mogelijke alarmsignalen.
  • Op basis van het grenswijssysteem een meer objectieve ernstinschatting kunnen maken van een situatie.
  • Op basis van de ernstinschatting gepast reageren op een situatie van grensoverschrijdend gedrag.

Deze vorming duurt ongeveer 3u.

Benieuwd wat deelnemers van deze vorming vonden?

“Ik kende het vlaggensysteem niet, heel nuttig om de situaties die vaak heel subjectief zijn toch te proberen objectiveren.”

“Ik vond het een leerrijke ervaring. Ben er met een open blik aan begonnen. Boeiend om te volgen en interessant voor veel clubs denk ik.”

Doelgroep(en) voor deze opleiding:

API's

Federatie-API's

Sportclubbestuurders

Sportclubondersteuners

Trainers

Ben je een individu?

En had je ook graag deelgenomen aan onze opleidingen? Bekijk dan onze geplande opleidingen via onze kalender.